Szinte a világ minden táján használnak fát a munkálatok során és napjainkban ez az építőanyag igazi reneszánszát éli, a modern házak egyik fő alkotóeleme. Az északi országokban az otthonok többsége már fa konstrukció alapján épül és a lakásfelújításokkor is egyre inkább előtérbe kerülnek az ilyen megoldások. Egyes országokban – mint például Kanadában, Norvégiában és Svédországban – pedig már fából épült felhőkarcolók is vannak, amelyek sikerét bizonyítja, hogy számtalan további terv van elfogadva, amelyek már csak a megvalósításra várnak.

Mindezek tudatában, kijelenthetjük, hogy a fa népszerűsége megkérdőjelezhetetlen. Azonban ahhoz, hogy jobban megértsd, mégis miért választják egyre többen ezt az alapanyagot, a következőkben sorra vesszük a fa múltját és előnyeit!

A legősibb építőanyag

A fa igazi elterjedését a középkorra datálják, amikor az emberek csak a várfalak által körülhatárolt területre építkezhettek. A helyszűke miatt, kénytelenek voltak felfele terjeszkedni, erre pedig a faszerkezet volt a legalkalmasabb megoldás. Habár tény, hogy ez az időszak nagy fellendülés volt az építőipar szempontjából, a fa, mint alapanyag valójában az emberiség történelmével egy idős. Már az őskori leletek között is találhatóak facölöpökre épült házmaradványok, illetve az ókorban is hihetetlenül közkedvelt volt, főleg Ázsiában. Nem véletlen, hogy innen, egész pontosan Japánból származik az egyik legrégebbi fatemplom, ami napjainkban is áll és körülbelül 1300 éves!

De minek köszönhető, hogy már ilyen régóta használják az emberek ezt az építőanyagot? Mi az oka a töretlen a sikerének? A válasz rendkívül egyszerű: a számos pozitív tulajdonsága miatt!

A fa előnyei

  • Könnyű, mégis strapabíró

Súlya kisebb, mint sok más építőanyagé, ezzel szemben rengeteget terhet elbír. Elképesztő nyomó-, húzó- és hajlítószilárdsággal rendelkezik, ami a speciális cellulózmolekuláknak köszönhető.

  • Remek hőszigetelő

Levegős, kevésbé sűrű sejtszerkezete miatt, kevésbé vezeti el a meleget és minimális a hőtágulása. Így télen-nyáron is kellemes időjárást biztosít az otthonokban. Továbbá fontos kiemelni, hogy a természetes hőszigetelő képessége miatt, más falszerkezetekhez képest, sokkal jobb helykihasználtságot tesz lehetővé!

  • Egyszerűen megmunkálható

Ez természetesen függ a fa egyedi tulajdonságaitól, de általánosságban elmondható, hogy ez az egyik olyan alapanyag, amivel a legkönnyebb dolgozni. Ráadásul, akár többször is felhasználható!

  • Szabályozza a páratartalmat

Kevesen tudnak erről az előnyről, ennek ellenére nagy jelentőséggel bír! A fa képes felvenni a levegő nedvességtartalmát és le is tudja adni azt. Ezáltal próbálja biztosítani a levegő körülbelül 50%-os páratartalmát, amely az emberi szervezet számára a legegészségesebb! Nem meglepő tehát, hogy akik nagy mennyiségű fával veszik körbe magukat – például rönkházban élnek vagy otthonuk belseje fával van burkolva -, ritkábban szenvednek légúti megbetegedésben.

  • Természetes

Ökológiai szempontból, a fa az egyetlen megújuló építőanyag, az erdőtelepítéseknek hála. Más anyagokkal szemben, az előállításához nincs szükség káros anyagokra és fosszilis energiára, kevesebb hulladékkal jár a megmunkálása, így kisebb terhelést jelent a bolygónk számára.

  • Otthonos érzetet nyújt

Végül, de nem utolsó sorban a szemet gyönyörködtető látványról sem szabad megfeledkezni. Bizonyított tény, hogy az embert a természet közelsége megnyugtatja, ezért fából készült megoldásokat látva, azonnal biztonságosabban és kényelmesebben érezzük magunkat.

A fa tulajdonságait még hosszan sorolhatnánk, de reméljük, hogy most már Te is látod, miért érdemes ezt az építőanyagot választani. Viszont, egy valamit fontos leszögezni: ahogy már fent is említettük, minden fajta fának megvannak a maga jellegzetességei, amikkel mindenképp tisztában kell lenned. Míg egy típus tökéletes a belső burkolatokhoz és a díszítésre, nem biztos, hogy bútorként vagy falszerkezetként megállná a helyét, és ugyanez fordítva. Ezért választás előtt, mindenképp kérd ki szakértők segítségét és ügyelj arra, hogy minőségi alapanyagot szerezz be.

Ha szeretnél biztosra menni, akkor látogass el bátran hozzánk, a Budapest Budapest 1182 Üllői út 869. alatt található telephelyünkre! Itt több száz féle, raktáron lévő terméket találhatsz, amelyeket közvetlenül a gyárból hozunk, saját kamionnal. Kedvező feltételeket biztosítunk, csapatunk pedig személyre szabott tanácsokat ad a választáshoz!